Uncategorized

Tolstojanerne og Vladimir Chertkov

Etter hvert som Tolstoj beveger seg stadig lenger fra romanene og lenger vekk fra det tradisjonelle og behagelige livet til en russisk aristokrat, så blir avstanden mellom han og kona Sonja stadig større. Flere av barna synes heller ikke noe om Tolstojs syn på livet, og kanskje da særlig om Tolstojs syn på penger og andre materiale goder. Tosltoj gir etter hvert opp å få med seg hele familien, og deler av familien gir vel opp ham, men det er nok av andre som vil følge Tolstoj. Han finner både disipler og læregutter, selv om det antakelig er riktigere så si at de finner ham. Det er særlig en mann som blir sentral her. Han heter Vladimimr Chertkov. Han var rik og fra en familie som sto tsaren nær. Han bor i lange perioder på Jasnaja Poljana og dette skaper problemer mellom Tolstoj og kona Sonja. Chertkov og kona Sonja kniver blant annet om rettighetene til Tolstojs verker og dette var viktig økonomisk.

Chertkov og Tolstoj.

Chertkov og tolstojanernes lære bygde fremfor alt på kristent fundament, men de trakk det ganske langt. Statlige institusjoner, privateiendom og verdslig rettsorden var ikke noe de anerkjente. Disse tolstojanerne ble snart forfulgt på grunn av deres anarkistiske og radikale tankegods, men Tolstoj turte ikke myndighetene å røre. Tolstoj var nok mindre radikal enn tolstojanerne som var mer tolstojanske enn Tolstoj. En dag mens Chertkov sitter og snakker med Tolstoj kommer en mygg summende og setter seg på hodet til Chertkov. Tolstoj klapser til myggen og dreper den. Chertkov blir helt forferdet over dette og utbryter «hvordan kunne du ta livet av denne skapningen». 

Men det er først og fremst alvoret og kursendringen som er det tydelige i denne perioden i Tolstojs liv. Fra 1880-tallet er titlene på Tolstojs verker blant annet: En bekjennelse, Kritikk av dogmatisk teologi, Evangeliene i korthet, Kirke og stat, Hva jeg tror på?, Om livet, Guds Kjærlighet og ens nabo, Meningen med militærfornektelse, Religion og moral, Kristendom og patriotisme, Ikkevold, Kristen lære, Du skal ikke drepe, Om religiøs toleranse, Hva er religion?, og så videre og så videre.

Kategorier:Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s