Attilla og hunerne blir slått i Gallia, men Attila er ikke på noen måte slagen. Han er likevel kanskje litt desperat? Han er helt avhengig av å betale sine tropper og sine allierte med nytt gull og det kunne han bare skaffe gjennom nye erobringer eller gjennom utpressing. Han ser nå mot selve Roma. Attila og hunerne tar enkelt Ljubljana, og derfra er veien åpen mot Italia. Neste by ut var Aquileia, som var blant de rikeste og best forsvarte byene langs Adriaterhavskysten. Jordanes forteller at byen ble: 

  • smadret i småbiter og knust med sånn villskap at de nesten ikke lot det være spor igjen av byen å se.
Jordanes, romersk historiker og diplomat

Nord-Italia skjelver og de andre byene i regionen åpner ganske enkelt portene når Attila nærmer seg. Attila tar Verona, Padova, Brescia, Bergamo og Milano, men han møter hard motstand likevel. Det er malariamygg i Nord-Italia på denne tiden, det er veldig varmt og tørt, og det er nesten umulig å skaffe nok mat og drikkevann til de mange soldatene og hestene. Begge sider er derfor åpne for forhandlinger. Ifølge enkelte kilder er det pave Leo I som løser floken for romerne og inngår fred med Attila, som igjen trekker seg tilbake til sitt rike på den andre siden av Donau. 

Pave Leo I og Attila, By Raphael – Web gallery of Art: [2]Art Renewal Center, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=142435

Historien om hunerkongen Attila er tilgjengelig som podkast på AppleGoogle og Spotify: