På begynnelsen av 1800-tallet raser Napoleonskrigene i Europa og det får sitt utslag også i Amerika. USA og britene havner i nok en krig mot hverandre. Britene setter fyr på Det hvite hus, men det er først og fremst en krig om sjømakt og handel.

Det hvite hus etter brannen, malt av George Munger – The White House Historical Association, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9390697

Cornelius Vanderbilt frakter tropper og utstyr for både britene og USA og jobber altså for begge sider. Dette gjør at han etter hvert tjener nok til å kjøpe sin helt egen seilskute. Omtrent samtidig gifter han seg med en kusine, Sophia. Da Cornelius forteller foreldrene at han har tenkt å gifte seg, så nekter først moren. Hun ville ikke ha noe av dette, fordi hvis Cornelius gifter seg, så har ikke hun og mannen lenger noe krav på inntektene hans. For Cornelius var nok nettopp det et viktig poeng og i desember 1813 gifter han seg. De får raskt flere barn og allerede året etter, i 1814, flytter han familien til storbyen, altså til Manhattan.

Vanderbilt skal bli involvert i flere kriger senere i livet.

Historien om Cornelius Vanderbilt er også tilgjengelig som podkast på AppleGoogle og Spotify: