Ungarn er storfavoritter før VM i Sveits i 1954 og Tyskland taper gruppespillkampen mot de magiske magyarene med stjernespillerne Ferenc Puskas og Sandor Kocsis i spissen. Ungarn knuser tyskerne og vinner 8-3 og Kocsis scorer fire mål. Ungarn var regjerende olympiske mestere fra Helsinki i 1952 og på dette tidspunktet spiller de to stjernene fortsatt for Budapest Honved bak jernteppet. Ferenc Puskas var en målscorer av rang og endte med 84 mål på 85 kamper for det ungarske landslaget. 

Sandor Kocsis scoret faktisk enda flere landslagsmål per kamp enn det Puskas gjorde. Kocsis endte på smått utrolige 75 mål på 68 landslagskamper. Til sammenlikning scoret Ole Gunnar Solskjær 23 mål på omtrent like mange kamper. Kocsis startet karrieren i Budapestklubben Ferencvaros, hvor han ble seriemester noen år før han flyttet til Honved. 

Og når vi snakker om Ferencvaros, må jeg også her flette litt av min egen historie inn i denne episoden. Jeg spilte faktisk mot småguttelaget til Ferencvaros en gang. Det gikk ikke bra. Det var kaldt og det regnet, jeg tror det må ha vært tidlig på morgenen. Vi var egentlig et veldig bra lag, men vi ble most i denne kampen. Vi tapte 6-0 og det er eneste gang jeg kan huske at vi ikke hadde noe å stille opp med. Det er den eneste kampen jeg kan huske at vi var sjanseløse. Jeg tror egentlig også det er den eneste gangen jeg kan innrømme at vi tapte fortjent. Dette var i 1988 og Ungarn var fortsatt bak jernteppet og det var fortsatt en mystikk rundt disse lagene, og vi ble fortalt at disse guttene bodde i kaserner på fotballskoler, og det hadde de visstnok gjort i årevis. 

Jeg vet ikke om Kocsis hadde bodd i slike kaserner, men vi må uansett tilbake til fotball-VM i Sveits i 1954. Selv med braktapet mot Ungarn går Tyskland går videre og etter sluttspillseire mot Jugoslavia og Østerrike er de klare finalen, hvor det er klart for et nytt oppgjør mot storfavorittene Ungarn. 

Puskas scorer allerede etter seks minutter, til tross for at han antakelig var småskadet, og bare to minutter etter scorer Ungarn igjen. Det ser dermed vanskelig ut for Vest-Tyskland. Historien forteller så at det begynner å regne og det er nå Adi Dassler nyskapning virkelig bidrar til at tyskerne kan slå tilbake. 

Adidas fotballsko fra 1954, foto: adidas.com

Det regner tungt og banen blir gjørmete og tung og de stakkars ungarerne har tunge sko med dårlig feste, mens tyskerne har lette sko med påskrudde og gode knotter, noe som gir dem en stadig større fordel utover i kampen. Tyskerne vinner 3-2 i det som ble kjent som «Miraklet i Bern» og tyskerne blir verdensmestere for første gang. Et nedtrykt og ruinert Tyskland som fortsatt var en internasjonal paria etter krigen får seg en lenge etterlengtet oppmuntring og Herberger berømmer Dassler offentlig som en sentral bidragsyter til seieren. Adidas berømmelse stiger også fordi dette var det første TV-sendte verdensmesterskapet i fotball og de tre hvite stripene til Dassler var godt synlige i skjermen.