Uncategorized

Cherokeene og Smoky Mountains

Smoky Mountains og regionen hvor Dolly Parton vokste opp var opprinnelig hjemstedet til Cherokeeindianerne, som bodde i små byer og landsbyer langs elveleiene. Cherokeene er blant de klassiske indianerstammene og er blant de som ble omtalt som de såkalte “fem siviliserte stammene”. Cherokeehøvdingen Sequoyah hadde på begynnelsen av 1800-tallet utviklet et eget skriftspråk og de hadde også skrevet sin egen grunnlov. Vi omtaler dem vel strengt tatt ikke som indianere lenger, men som amerikanske urfolk. Cherokeene er uansett i dag den største av disse gruppene og teller bortimot 300.000 medlemmer. 

Sequoyah stod bak Cherokeenes skriftsystem. Av Lehman and Duval, Henry Inman. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=378855

Hernando de Soto, den berømte og beryktede spanske oppdageren møtte cherokeene i Smoky Mountains allerede i 1541. Senere handlet cherokeene med hvite handelsmenn og nybyggere, de solgte mye pels og skinn, men også indianerslaver de hadde kidnappet eller tatt som krigsbytte fra andre stammer. Cherokeene sto på Englands side i kriger mot Frankrike og Spania fra 1600-tallet og de var på den tapende siden under Den amerikanske revolusjonen.

Kategorier:Uncategorized

Merket som:, ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s