Uncategorized

Tolstoj og Shakespeare

Tolstoj kritiserte mer enn den russisk-ortodokse kirken og tsaren. I 1903 går Tolstoj også etter Shakespeare som han mente var en dårlig dramatiker og ingen sann kunstner. Tolstoj hadde lest Shakespeare mange tiår tidligere, men det påstås at han leser alle Shakespeares verk om igjen nå når han er 75 år gammel. Det må jo si noe om en mann at han velger å lese drøyt 40 skuespill med mer av en forfatter han ikke liker. Han ble ikke overbevist den andre gangen heller. Tolstoj var klar over at han var i et lite mindretall her, men det brydde han seg jo ikke om, det bør være klart nå.   

William Shakespeare, 1610. Malt av John Taylor.

George Orwell, mannen bak Animal Farm og 1984, syntes senere at Tolstoj var litt av en dust som kunne få seg til å si og mene noe slikt om Shakespeare, og jeg tror jeg må si meg enig. Jeg skal ikke bruke så mye tid på dette annet enn å si at Orwell konkluderer med at Tolstoj tar feil, og at han tror at Tolstoj ikke kunne fordra Shakespeare fordi Shakespeare ikke var alvorlig og tungsindig eller asketisk nok for Tolstoj, som etter hvert satte ganske klare rammer og regler for livsførsel. Shakespeares humor, ja tidvis fjollete skuespill var ikke etter hans smak, selv om det var lite å si på selve språket. Problemet var at det ikke handlet om noe viktig, eller vesentlig, ifølge Tolstoj.

Så skal det også sies at en biograf mener at dette var et typisk eksempel på hvordan Tolstoj likte å si imot andre, og da særlig gå imot anerkjente sannheter, og kanskje til og med at han egentlig ikke mente dette så seriøst. Uansett, som en av Tolstojs biografer har skrevet: kritikken av Shakespeare får Tolstoj til å se dum ut fordi den er dum. 

Kategorier:Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s