Uncategorized

Tolstoj og hungersnøden i 1891/2

I 1891 begynner en katastrofal hungersnød i Russland. Det var først for tørt, så for kaldt, og så flommet flere elver over, blant annet Volga. Bøndene var ikke bare fattige, de var også veldig dårlig utstyrt. Dette var ikke et mekanisert landbruk. For å gjøre vondt verre, så eksporterte fortsatt Russland korn og myndighetene forsøkte å beskytte seg selv mot kritikk og skyld gjennom sensur. Etter hvert bryter det ut kolera som en direkte følge av elendigheten. 

Lev Tolstoj, som allerede var kritisk til både tsar Alexander III, tsarens myndigheter, og den russiske-ortodokse kirken, blir nå enda tydeligere og enda skarpere, og han legger skylden for nøden på tsaren og på kirken. Men Tolstoj gjør mer enn å klage, han kaster seg rundt og starter hjelpeaksjoner flere steder. Han får i stand brød- og suppestasjoner flere steder, blant annet i Samara, og han utkommanderer sine egne sønner og døtre for å bidra. Kirken prøver å stanse ham og forkynner at å ta imot brød fra Tolstoj er det samme som å ta imot brød fra djevelen og kirken ber bøndene motstå fristelsen. Bøndene kjøper det ikke, de var for sultne og desperate til det, og ved et tilfelle ser det ut til at tsarens hemmelige politi skal slå til mot huset hvor Tolstoj oppholder seg og da omringer de lokale bøndene huset for å beskytte ham. Tolstoj skriver også brev om hva som egentlig skjer i Russland og hvor ille denne hungersnøden er. Flere av disse brevene blir publisert i Vest-Europa, blant annet i London Telegraph. De russiske myndighetene blir rasende, men tsaren vil vil ikke, eller tør ikke røre Tolstoj. 

Tolstoj organiserer hjelpearbeidet i Samara i 1891.

Så mange som en halv million mennesker stryker med under hungersnøden og det hører med til historien at Lenin på sin side ikke ville bidra til hjelpearbeidet, fordi han kynisk nok tenkte at dette kunne bidra til at flere fikk øynene opp for elendigheten i Russland, og at dette ville fremskynde revolusjonen. Tolstoj på sin side blir bare mer av en nasjonal moralsk leder, og blir nesten en slags helgen i Russland. 

Kategorier:Uncategorized

Merket som:,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s