Uncategorized

Tolstoj i Krimkrigen

Etter et par år i Kaukasus blir Tolstoj sendt videre til Krimhalvøya, og til Krimkrigen, hvor Russland kjempet mot briter, franskmenn og tyrkere, som alle fryktet at russerne skulle få tilgang til Middelhavet via Svartehavet. Tolstoj er først stasjonert langt unna de hardeste kampene, men ber etter hvert om å bli overført til Sevastopol, hvor de virkelige harde, og etter hvert avgjørende slagene sto. 

Han er med i beleiringen av Sevastopol, hvor russerne lider fryktelige tap, og Tolstoj får øynene opp for hvor dårlig dette egentlig går for Russland. Han skriver i dagboken sin at han er overbevist om at Russland må reformeres, hvis ikke vil riket kollapse. De russiske styrkene har gammelt og dårlig utstyr, de er dårlig trent, men ifølge Tolstoj har de også lav kampmoral, lite korpsånd, ingen patriotisme. Tolstoj snakket med mange allierte krigsfanger som hadde en helt annen overbevisning og patriotisme for sine land. Russiske soldater hadde 20 til 25 års verneplikt og de menige soldatene levde og kriget under elendige forhold, så det var kanskje ikke så rart at moralen var sånn passe. 

Tolstoj skriver en rapport fra fronten som blir publisert, og han får også utgitt andre historier fra krigen, selv om sensuren var hard og skamferte flere av tekstene hans. Han avslutter krigen som løytnant, men erfaringen er banebrytende for Tolstoj, fordi han synes hele greia var motbydelig og han var forferdet over hvor mange som døde. Krimkrigen er kanskje best husket fordi den gjorde Florence Nightingale berømt, men jeg vil også minne om min egen historie om Mary Seacole, som reiste fra Jamaica til Krim for å åpne et vertshus og pleie britiske soldater.  Krigen preges ellers av at Tolstoj spiller mye og han taper fryktelig mye penger. Og han jakter damer. Nesten ustanselig. Russerne taper til slutt Krimkrigen, og det gjør vondt. Under fredsforhandlingene må russerne og Tsar Alexander II akseptere at Svartehavet forblir fritt for skip fra den russiske marinen, som jo var drømmen og veien til Middelhavet. 

Kategorier:Uncategorized

Merket som:, , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s