Uncategorized

Jasnaja Poljana – Tolstojs hjemsted

Tolstoj ble født på godset Jasnaja Poljana utenfor Tula sør for Moskva. Godset var svært med flere tilhørende landsbyer og omlag 300 livegne bønder som var stedbundne.

Jasnaja Poljana i dag.

Godset var på om lag 16.000 dekar og når en norsk gård i gjennomsnitt omtrent har omtrent 250 dekar dyrket mark eller beitemark, så sier det noe. Hovedhuset hadde et tredvetalls rom, og det hadde en fløy på hver side, med ytterligere ti rom hver. Eiendommen hadde ellers mange driftsbygninger som treskehus, tørke, fjøs, stall, men også et eget ishus, og på eiendommen var det også satt opp en liten scene, paviljonger og liknende, og det var laget kunstige dammer.

I tillegg til alt dette så består eiendommen av flere små landsbyer, hvor de livegne bøndene bodde. Jeg fortalte litt om dette i episoden om Dostojevskij, men det var altså slik at de fleste russiske bønder var livegne og stedbundne i ordets rette forstand. De var bundet til han som eide jorda, og de kunne ikke flytte. Det er kanskje ikke akkurat slaveri, men det er vel strengt tatt et definisjonsspørsmål, og det er i hvert fall ikke langt unna. Uansett, til godset Jasnaja Poljana hørte det om lag 200-300 «sjeler” som det ble kalt, men familien eide totalt noe sånt som 1500-1600 sjeler, hvis man inkluderer andre eiendommer de hadde andre steder i Russland. 

Kategorier:Uncategorized

Merket som:,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s